Vem är Jonas? from JBdefense on Vimeo.

Jonas_Bengtsson

Jonas Bengtsson

Min bakgrund och varför en kurs inom självförsvar?

Jag heter Jonas Bengtsson och är grundare till bolaget JB Defense.
Inom ramen för JB Defense förverkligar jag en mångårig dröm; att kombinera mina kunskaper inom kampsport och självförsvar med att göra nytta för människor runt omkring mig. Det känns oerhört roligt att få dela med sig av något som både är viktigt och idag allt mer efterfrågat.

Jag har utövat karate i 35 år och har svart bälte med dangrad 3. För att komplettera karaten har jag studerat bl a militär försvarssträning (military close combat) och Krav Maga. Den bästa praktiken jag har haft av självförsvar är ironiskt nog på krogen, som dörrvakt på olika nattklubbar i min hemstad Borlänge (på 90-talet känt som Sveriges Chicago). Där kunde jag, på nära håll, studera hur konfrontationer byggs upp och hur man kan undvika dem. Under den här perioden fick jag se all typ av våld och jag fick lära mig hur man bäst agerar när slaget eller den framdragna kniven är ett faktum.

Tyvärr pekar all brottsstatistik på att våldet över tid bara ökar. Detta faktum inrymmer att våldet mot kvinnor också ökar. Övergreppen är idag fler och betydligt grövre än tidigare. Vi ser en ökad respektlöshet inför lagar och regler och, än värre, en ökad likgiltighet inför våra medmänniskors lika värde. Detta i kombination med att polisen har mycket begränsade resurser är synnerligen olyckligt och givetvis en tråkig utveckling. Bara våldtäkterna i Sverige har ökat med över 40% de senaste 10 åren och uppklarande procenten är alldeles för låg och de drabbade får sällan upprättelse.

JB Defense grundades just för att jag vill göra något åt den otrygghet som framför allt kvinnor känner i dagens samhälle. Devisen ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” stämmer så väl in på det jag vill kunna åstadkomma.

Mål och Vision

Ett välkänt faktum är att när man känner sig trygg med sin egen förmåga att försvara sig själv så råkar man sällan ut för våld. Man utstrålar helt enkelt ett starkt ¨mindset¨ vilket oftast leder till att en angripare ser sig om efter ett enklare offer.

Mitt mål med en självförsvarsskurs är att de jag utbildar ska känna sig tryggare i sin vardag och kunna förlita sig på sin egen förmåga att försvara sig själva. Min vision tar oss lite längre än så; så som den traditionella karaten föddes på Okinawa i Japan eller Krav Magan i Israel, för att invånarna skulle kunna skydda sig själva och sina familjer, så skulle jag vilja att Sveriges kvinnor vaknar till och rustar sig för ett samhälle där våldsutvecklingen tyvärr inte verkar gå att stoppa.

krav_maga