Hoppa till innehåll

Jonas Bengtsson

Instruktören Jonas Bengtsson

Mitt namn är Jonas Bengtsson och jag är din huvudinstruktör. Med min arbetslivserfarenhet som dörrvakt och mångåriga bakgrund inom kampsport vet jag att mental och praktisk träning är avgörande för hur de flesta agerar när slaget eller den framdragna kniven är ett faktum.

Bakgrund

Jag har ägnat större delen av mitt liv åt kampsport och innehar svart bälte i karate sedan drygt 30 år. Över tid har jag byggt på min självförsvarskompetens med olika former av självförsvarsträning såsom Krav Maga och Military Close Combat. Åren med kampsport och självförsvarsträning har lärt mig att teknik och förberedelser har långt större betydelse än kroppsmassa och muskler. 

Den bästa praktiska förståelsen har jag fått genom min yrkeskarriär som dörrvakt på olika nattklubbar i min hemstad Borlänge. Där kunde jag, på nära håll, studera hur konfrontationer byggs upp och hur man kan undvika dem, vilka typer av våld som kan förekomma och hur du bäst agerar när en hotfull situation uppstår. 

Vad betyder självförsvar?

Per definition betyder ordet självförsvar; Att skydda sig själv, sina ägodelar och sitt hem vid fysiskt angrepp men inte med mer våld än vad nöden kräver.

Varför en självförsvarskurs för kvinnor och ungdomar?

Precis som för många andra som befinner sig någonstans mitt i livet så har även jag ställt mig frågan om man inte borde bidra med något mer för samhället än vad man tidigare gjort. Det föll sig naturligt för mig att vilja skapa något kring Karaten eftersom jag utövat sporten under större delen av mitt liv. Det faktum att våldet ökat dramatiskt i samhället de senaste åren, speciellt sexualbrott men även rån, i kombination med att jag själv har både en dotter och en son som börjat gå ut på helgerna gjorde att jag började fundera en del kring självförsvar. Jag genomförde lite testkurser bland kvinnliga kompisar och deras döttrar och insåg snabbt att det här var ett område jag verkligen skulle vilja göra något inom. Jag märkte också att med rätt metoder och pedagogik kan man snabbt öka en persons möjligheter att försvara sig även mot individer som är fysiskt större och starkare. Det krävs då ett självförsvar baserat på  grovmotoriska rörelser som är kraftfulla, enkla och kommer per automatik när paniken slår in.

Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något!

Det kändes därför verkligen värdefullt för mig att få hjälpa till att sätta käppar i hjulet på den negativa våldsspiral som råder i Sverige och då samtidigt få bidra till en tryggare vardag för mina medmänniskor. 

Jag är säker på att många med mig vill se att kvinnor, döttrar, unga söner och fruar i större utsträckning stärker upp sin försvarsförmåga, ökar sin medvetenhet om potentiella faror och slutligen har en ökad kapacitet att slå tillbaka om de skulle bli överfallna.

Mål och Vision

Ett välkänt faktum är att när man känner sig trygg med sin egen förmåga att försvara sig själv så råkar man sällan ut för våld. Man utstrålar helt enkelt ett starkt ”mindset” vilket oftast leder till att en angripare ser sig om efter ett enklare offer. 

Mitt Mål med ”Självförsvarskurs för kvinnor & ungdomar” är att de jag utbildar ska känna sig tryggare i sin vardag och kunna förlita sig på sin egen förmåga att försvara sig själva. Min Vision tar oss lite längre än så; Så som den traditionella Karaten föddes på den japanska ön Okinawa eller Krav Maga i Israel, för att invånarna skulle kunna skydda sig själva och sina familjer, så skulle jag vilja att Sveriges kvinnor vaknar upp och rustar sig för ett samhälle där våldsutvecklingen tyvärr inte verkar gå att stoppa och polisens resurser inte räcker till.

Anmäl dig till självförsvarskurs för kvinnor och ungdomar